Petek Tesisat Temizliği

Petek ve Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır?

Bu soruya cevap vermeden önce petek temizliğinin bir bakım çalışması olduğunu belirtmeliyiz. Petek ve tesisat temizliği yapılırken, asit içeriği olmayan kimyasal ve makine kullanmak şarttır. Petek temizliği için makineyi kombi tesisatına bağlarken evdeki en doğru noktanın seçilmesi gerekir. Bağlantının doğru yapılması evin kirlenmesini önleyip, dışarıya atılacak tortu ve kireç parçalarının uzun yol almasını engelleyecektir.

Genelde bağlantı için tercih edilen bölgeler kombinin altı ya da banyodaki havlupan vanalarıdır. Kullanılan makinenin hava ve suyla çalışması en önemli konulardan biridir. Kalorifer borularının hacim olarak küçük olduğu ısıtma tesisatlarında, sıkıştırılmış hava ve su, radyatörün içerisine girdiği anda geniş bir alanla karşılaşır. Peteğin dibine oturmuş tortuları bir anda havalandırarak sistemden dışarı atmayı sağlayan makineler 2 ila 3 bar arası çalışmaktadır. Çıkış borusundan temiz su gelene kadar petek temizleme işi sonlandırılamaz.

Radyatör temizliği yapıldıktan sonra, kalorifer tesisatının büyüklüğüne göre bazik özelliğe sahip koruma ve temizleme kimyasalı atılarak sökülen parçalar yerine takılır. Kombinin su seviyesi ayarlanıp peteklerin havası alındıktan sonra sistemi çalıştırabilirsiniz.

Petek Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Firmaların reklam politikaları içerisinde petek bakımlarının her yıl yapılması gerektiğini söyleseler de bu bilgi tam olarak doğru değil. Düzenli olarak 2 yılda bir yapılacak petek bakımı kombi tesisatınız için yeterlidir. Evinizde bulunan kalorifer petekleri eskisi kadar performanslı bir şekilde yanmadığında aşağıda yazılı şikâyetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve radyatörlerde tıkanma var demektir. Peteklerin az ısınma sebeplerinin %85`i kullanıcıların her yıl kombi bakımı yaptırırken petek ve tesisat temizliği yaptırmadıklarından kaynaklanır. İşte o belirtiler;

  •  Peteklerin yarıdan aşağısı ısınmıyor ise
  •  Petekler hiç ısıtmadığında ya da kombinin derecesini yüksek ayara getirdiğiniz halde
  •  Peteklerin altı ısıtmıyorsa
  •  En son petek hiç yanmıyorsa
  •  Kombi sürekli kirlenmeden dolayı arıza yapıyorsa
  •  Kalorifer peteklerinin 2 yıl veya daha uzun süredir hiç temizliği yapılmamış ise
  •  Kombi filtresi sürekli tıkanıyorsa

Petek Tesisat Temizliği
WhatsApp Destek